Jornada: Periodistes en Conflictes Armats
INFO PRÀCTICA
04/12/2006 al 05/12/2006
11:00
Sala Auditori de la Facultat de Periodisme | Universitat Pompeu Fabra La Rambla 30-32 | 08002 Barcelona
11:00-14:00h Israel i Palestina, Líban i Iraq
Eugeni García Gascón , corresponsal a Israel i Palestina de diversos mitjans de comunicació (Diario 16 i El Correo)
Joan Roura, periodista, enviat especial de TV3 a l’Iraq
Maruja Torres, periodista
David Bondia, director de l'IDHC i professor de Dret Internacional Públic (moderador)
17:00-20:00h Txetxènia, Àfrica i Colòmbia
Oleg Panfilov, periodista rus, director del centre de Periodisme en situacions extremes de Moscou
Ramón Lobo, periodista, enviat especial d' El País en nombrosos conflictes del continent africà
Jairo Valencia , periodista colombià exiliat a Espanya
Jaume Saura, president de l'IDHC i professor de Dret Internacional Públic (moderador)
Els periodistes que exerceixen la seva professió en temps de guerra estan exposats a greus amenaces. Què preveu el Dret Internacional Públic per protegir-los i per facilitar la seva activitat professional? Preveu el Dret Internacional Humanitari (DIH) alguna protecció especial per aquest col·lectiu?
Aquesta qüestió implica altres problemes més fonamentals: Quina és la funció del periodista en un conflicte armat? Hi ha un dret d'accés a la informació, que es manté també en cas de guerra? Es tracten així qüestions essencials com són, per una banda, la protecció jurídica internacional del periodista en conflictes armats i, per una altra banda, la llibertat d'expressió, el dret d'informació i la responsabilitat del periodista en el tractament d'aquesta informació.
Totes aquestes qüestions és ben segur que se les han plantejat, més d'un cop, els periodistes que es troben realitzant les seves funcions en zones on hi ha conflictes armats, disturbis o tensions internes.
Però hem d'indicar que no només els que cobreixen la informació sobre aquestes situacions es pregunten sobre aquests aspectes que afecten als periodistes. També els destinataris, l'opinió pública en general, quan rep noticies sobre situacions de conflictes armats, s'interroga, per una banda, sobre la protecció que se'ls hi ofereix als periodistes en aquestes circumstàncies i, per una altra banda, sobre el contingut i la veracitat de la informació que està rebent.
Per tal d'aclarir aquests dubtes, per intentar comprendre aquestes situacions, l' Institut de Drets Humans de Catalunya va organitzar una jornada de debat i reflexió oberta al públic amb periodistes que desnvolupen la seva tasca en contextes de conflicte armat.
PUBLICACIONS |
---|
Impactes de l’ús de les noves tecnologies digitals en la llibertat d’expressió |
Reducció de l’espai polític per a la societat civil i contenció de la protesta social a Espanya |