Preestrena a Barcelona dels documentals del projecte RIVERS, amb la participació de la jutgessa colombiana Belkis Izquierdo
Aprofitant la visita a Barcelona de la jutgessa indígena colombiana Belkis Izquierdo, protagonista d’un dels dos documentals produïts en el marc del projecte de recerca RIVERS —acollit per la Universitat Carlos III i finançat pel Centre Europeu de Recerca (ERC)—, l’IDHC col·labora en l’organització de la preestrena dels dos films documentals que exploren la intersecció entre drets humans, justícia ambiental i coneixements indígenes.
Els documentals, ambientats al Nepal i a Colòmbia, aborden els conflictes entre els sistemes de coneixement ancestral i els marcs jurídics dominants, que sovint no reconeixen l’agència dels “guardians invisibles” de la natura.
Després de la projecció, tindrà lloc una taula rodona amb la participació de:
- Belkis Izquierdo, jutgessa de la Jurisdicció Especial per a la Pau a Colòmbia, que ha desenvolupat jurisprudència innovadora per protegir la natura com a subjecte de drets.
- Susana Borràs, professora de la Universitat Rovira i Virgili i experta en drets de la natura.
- Mariona Guiu, cineasta i membre de l’equip creatiu de RIVERS.
- Lieselotte Viaene, investigadora principal del projecte RIVERS.
La sessió serà moderada per Rocío Westendorp, documentalista i també membre de l’equip creatiu de RIVERS.
Sobre els documentals
Aty Seikuinduwa. Jutgessa entre Mons, filmat a Colòmbia, narra el viatge espiritual i legal de la magistrada indígena Belkis Izquierdo, les decisions judicials innovadores de la qual reconeixen el Territori com a víctima del conflicte armat dins del marc de la Jurisdicció Especial per a la Pau.
Marshyangdi wile ri’iba. Que tinguis una vida tan llarga com la del riu, està filmat a una zona rural del Nepal i explora la tensió entre la saviesa ancestral i els drets de la natura, enfront de la força implacable del “progrés” en l’economia hidroelèctrica del Nepal. Es basa en investigacions sobre la construcció de la línia de transmissió del corredor Marsyangdi de 220 kV per part del govern, finançada amb un préstec del Banc Europeu d’Inversions (BEI), situada als districtes de Lamjung i Manang.