Entre Aarhus i Escazú. La protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals

Dates: 02/07/2025 al 16/07/2025

Tipus: Formació internacional per a professionals jurídiques, en format virtual

Lloc: aulaIDHC.org

Preus: General: 25€

Places: Places limitades a 30 persones

Inscripció

Aquesta formació internacional se centra en la protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals. La qüestió s’abordarà des de la perspectiva comparada de dos dels marcs normatius regionals referents en la matèria a Europa i a l’Amèrica Llatina i el Carib: el Conveni d’Aarhus i l'Acord d’Escazú, respectivament. 

La formació consta de tres sessions on es proporcionen coneixements específics sobre:

  • els mecanismes institucionals que cada marc normatiu ha adoptat per adreçar-se a la matèria;
  • experiències i aprenentatges de professionals litigants davant aquests mecanismes; i
  • experiències i aprenentatges d’activistes defensores de drets ambientals en el marc d’aplicació d’ambdós convencions.

Programa

Sessió 1: La protecció de les persones defensores ambientals per part de professionals juristes.

Dimecres, 2 de juliol, 16 - 18h (hora peninsular espanyola, CET (UTC+01:00)

Experiències de persones professionals jurídiques davant els mecanismes institucionals de cada conveni dedicades a la protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals.

José Manuel Marraco. Advocat especialitzat en Dret Ambiental
Ponent per confirmar

Sessió 2: La protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals des de l’àmbit institucional del Conveni d’Aarhus i l’Acord d’Escazú.

Dimecres, 9 de juliol, 16 - 18h (hora peninsular espanyola, CET (UTC+01:00)

Funcionament de la relatoria especial de Nacions Unides pels Defensors Ambientals en virtut del Conveni de Århus i l’aplicació del Pla d'Acció sobre Defensores i Defensors de Drets Humans en Assumptes Ambientals de l’Acord d’Escazú.

Patricia Madrigal. Presidenta del Comité pel Compliment de l’Acord d’Escazú
Michel Forst. Relator Especial de Nacions Unides pels Defensors Ambientals en virtut del Conveni d’Aarhus.

Sessió 3: La protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals des de l’activisme i les comunitats afectades, en el marc del Conveni d’Aarhus i l’Acord d’Escazú.

Dimecres, 16 de juliol, 16 - 18h (hora peninsular espanyola, CET (UTC+01:00)

Experiències de persones defensores de drets humans i ambientals activistes davant els mecanismes institucionals de cada conveni que han vist els seus drets vulnerats.

Vlad Popescu . Director de Bankwatch Romania.
Ponent per confirmar.

Professorat

Michel Forst

Relator Especial de les Nacions Unides sobre persones defensores del medi ambient en el marc del Conveni d’Aarhus des del 2022. Entre el 2014 i el 2021 també va ser Relator Especial sobre la situació de les defensores i defensors dels drets humans. Té una àmplia i reconeguda trajectòria en l’àmbit dels drets humans, especialment en la protecció de les persones defensores, àmbit en què ha ocupat càrrecs destacats en institucions nacionals i internacionals com la UNESCO (cap de gabinet), Amnistia Internacional (director general) i la Institució Nacional de Drets Humans de França (secretari general).

Patricia Madrigal

Advocada especialitzada en Dret Internacional Públic per la Universitat de Costa Rica, amb estudis de doctorat en Dret Ambiental a la Universitat d'Alacant. Actualment presideix el Comitè de Suport a l'Aplicació i el Compliment de l'Acord d'Escazú. També és docent, investigadora i consultora, amb una àmplia experiència en drets humans i medi ambient. Entre 2014 i 2018 va ser viceministra de Medi Ambient de Costa Rica i va participar en les negociacions de l’Acord d’Escazú en representació del seu país.

José Manuel Marraco Espinós

Advocat especialitzat en Dret del Medi Ambient. Coordina l’assessoria jurídica de Greenpeace España des de 1990 i és responsable de la secció de Dret Ambiental del  Colegio de la Abogacía de Zaragoza. És membre fundador de la Fundación Ecología y Desarrollo (Ecodes) i de l’Environmental Law Alliance Worldwide (E-LAW), i assessora nombroses associacions ecologistes. Des de 2012 coordina el blog de Dret Ambiental del Consejo General de la Abogacía Española i ha participat com a docent en nombrosos cursos sobre drets humans i protecció ambiental.

Vlad Popescu

Director de Bankwatch Romania, una organització no governamental ambiental dedicada a promoure solucions sostenibles en l’àmbit de la producció d’energia. La seva experiència inclou la defensa ambiental a nivell internacional, incloent-hi la presentació de queixes davant el Relator Especial de les Nacions Unides sobre defensors ambientals, en el marc del Conveni d’Aarhus. A partir d’aquesta experiència, dona suport a altres defensors ambientals perquè puguin orientar-se en processos similars, oferint assessorament sobre mecanismes internacionals de protecció.

Objectius

Proporcionar eines i coneixements a persones professionals jurídiques per avançar en la protecció efectiva dels drets de les persones defensores de drets humans i ambientals que es reconeixen en el Conveni d’Aarhus i l’Acord d’Escazú.

Específicament:

  • Extraure aprenentatges comparats dels mecanismes adreçats a la protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals existents de cada marc legal, la seva aplicació i context.
  • Comprendre el funcionament dels instruments de control i compliment que s’han aprovat en el marc dels respectius tractats en atenció als drets i la protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals.
  • Aprendre de les experiències que des de la pràctica jurídica i litigant han tingut lloc en davant els instruments de protecció de les persones defensores de drets humans i ambientals de cada conveni.
  • Adquirir coneixements de les experiències que des de l’activisme han protagonitzat les persones defensores de drets humans i ambientals davant els instruments de protecció de cada conveni.

Metodologia

La formació s'estructura en tres sessions formatives en línia de dues hores de duració cadascuna. 

Per a cada sessió s’aportarà material lectiu de preparació i aprofundiment sobre les matèries tractades, amb  una  dedicació necessàries d’entre una i dues hores. 

Les sessions es desenvoluparan a l’aulaIDHC.org, la plataforma de formació virtual de l'IDHC, mitjançant una combinació de presentacions teòriques i un debat interactiu posterior. 

Certificat

En finalitzar la formació, s’emetrà un certificat de participació i assoliment de coneixements a les persones que compleixin amb els següents requisits de seguiment:

  • Haver participat a la totalitat de les sessions. Des de l’organització demanem que aquesta participació sigui activa, proposant preguntes i interactuant amb les altres assistents (de veu o mitjançant el xat de la sessió). Així mateix, demanem a les assistents mantenir la càmera activada per respecte a la persona ponent i a les altres assistents i perquè la sessió sigui el més dinàmica possible.
  • Participar en almenys dos dels tres debats que s’obriran a l’aula virtual de l’IDHC posteriors a cada sessió.
    • Els debats s’obriran amb una proposta de tema per part de ll'organització el dia següent de cada sessió (dijous) i es tancaran el dia abans de la sessió següent (dimarts).
    • Els temes proposats estaran relacionats amb les sessions i amb el material lectiu proporcionat via l'aulaIDHC. Les respostes hauran de versar sobre el tema proposat i hauran de ser, en la mesura del possible, originals (sense copiar les respostes anteriors i aportant contingut i opinions noves).

Dirigit a

Persones professionals jurídiques d’arreu, tant dels països part del Conveni d’Aarhus i l’Acord d’Escazú, com països no part: advocacia, tècniques jurídiques, investigadores, jutges, fiscals, etc.