Taller “Com actuar davant el discurs de l’odi a Internet”
INFO PRÀCTICA
10/03/2015 al 11/03/2015
10:00
Lafede.cat | Organitzacions per a la justícia global | C. Tàpies, 1-3, 08001 Barcelona
El també anomenat ciberodio és un fenomen creixent a tot Europa contra el qual urgeix una actuació global. A Espanya, la cruesa de les mesures de retallada de la despesa pública i la presència de persistents actituds xenòfobes en la població són el caldo de cultiu ideal perquè es propagui el discurs de l'odi i perquè idees xenòfobes i intolerants es difonguin.
Aquest context, sumat a la utilització creixent de l'espai en línia i dels seus nous canals de difusió i intercanvi, afavoreix la propagació del discurs de l'odi alhora que dificulta la identificació dels seus responsables i la seva contenció.
No podem quedar-nos de braços creuats. Que aquestes expressions tinguin lloc en l'espai virtual no les fa menys nocives i perilloses per a la societat. No oblidem que el discurs de l'odi té conseqüències que van des de la discriminació i l'estigmatització de les persones fins als crims d'odi.
Però, com identificar, analitzar i desmuntar els arguments que alimenten el discurs de l'odi a internet. Al taller s'estudiarà la metodologia utilitzada per l'Observatori PROXI que des de novembre de 2014 monitoritzes i analitza diàriament el discurs de l'odi contra la població migrant i la població gitana a les notícies i als fils de comentaris dels tres mitjans digitals amb més audiència a Espanya: ElPais.com, ElMundo.es i 20minutos.es
Recursos i coneixements que permeten detectar manifestacions d'odi a Internet, actuar per contrarestar amb un discurs basat en els drets humans
Programa
Què és i què no és discurs de l'odi a internet? Relació amb els drets humans.
L'Observatori PROXI Metodologia, estratègia, criteris d'identificació i anàlisi de comentaris xenòfobs i intolerants en mitjans digitals.
Com identificar comentaris que vulneren els drets humans i com intervenir. Exemples pràctics
Ponents
Samira Shaban Pina, coordinadora de l'Observatori PROXI
Aida Guillén, gerent de l'Institut de Drets Humans de Catalunya
Dades pràctiques:
Per participar, envia un email a institut@idhc.org
Enllaços relacionats |
---|
PROXI- Projecte Online contra la Xenofòbia i la Intolerància en Mitjans Digitals. Actua contra el ciberodi |
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
01/01/1970
|
[Sessió formativa] IGUALTAT I NO DISCRIMINACIó. Mecanismes i estàndards internacionals
23/03/2021
|