La incidència política des de les ONG i els moviments socials. Activisme des de l’enfocament de drets humans (2a edició)
Curs en col·laboració amb la Federación de Ingeniería Sin Fronteras (ISF) sobre com portar a terme processos d'incidència política amb enfocament de gènere i basat en drets humans: metodologia, eines i actors.
Dates: 29/02/2016 al 04/04/2016
Tipus: Virtual
Lloc: AulaIDHC
Preus: Preu general: 120€
Preu reduït: socis i sòcies de l'IDHC o d'ISF; estudiants; persones jubilades, a l'atur o que formin part de families nombroses, monoparentals o monomarentals: 90€
Places: Places limitades a 30 persones
Unitat 1. La incidència política des de l’Enfocament estratègic de Gènere i Basat en Drets Humans (EGiBDH)
Què s'entén per incidència política?
Per què fer incidència? Conjuntura històrica i actual
Els actors d'un procés d'incidència política
Unitat 2. Disseny d'un procés d'incidència política
Anàlisi de situació
Disseny de l'estratègia d'intervenció
Avaluació del procés d'incidència política
Unitat 3: Canals i mecanismes establerts i autogenerats d'incidència política
El treball en xarxa
El lobby a la incidència política
Els canals establerts
Els canals autogenerats d'incidència política
Exercici pràctic
Es realitzarà un exercici pràctic que consistirà en identificar un problema o conflicte social a partir del qual elaborar un pla d'incidència política des de l’enfocament de gènere i basat en drets humans. L'exercici es realitzarà en paral•lel a les unitats 2 i 3.
S'estima una dedicació de un total de 50 hores lectives entre el material teòric de totes les unitats i l'elaboració de l'exercici pràctic.
La incidència política és el conjunt d'accions que es posen en marxa per part de la ciutadania i de la societat civil organitzada per influir en la formulació i implementació de polítiques i programes públics i privats que afecten d'una manera o altra manera al gaudi i garantia dels drets humans.
Aquest curs té com a objectiu servir de base perquè una persona individual o organitzada en un col·lectiu disposi d'una metodologia bàsica i d'una caixa d'eines per afrontar el disseny i implementació de processos d'incidència política en el context actual, amb un enfocament de gènere i basat en els drets humans.
Per a això, es treballaran els processos engegats per les organitzacions de la societat civil per reclamar la realització d'un o de diversos drets humans. Les metodologies i eines que s'estudiaran al llarg del curs són el resultat de l'aproximació que han fet les ONG de desenvolupament a la incidència política durant més de tres dècades, actualment utilitzades per els moviments socials i les organitzacions de base.
Dirigit a
Persones, col·lectius i organitzacions que participen o vulguin iniciar processos d'incidència política.
Professorat
LÍDIA SERRANO TUR, doctora en Dret, especialitzada en Dret Internacional Públic i Aigües Dolces, qüestió sobre la que ha realitzat diverses publicacions. És també responsable de l’àrea de formació de l’IDHC i col·labora amb diferents ONGs en defensa del dret humà a l’aigua i al sanejament i la seva gestió pública.
MANEL REBORDOSA. Expert en cooperació al desenvolupament. Ha treballat per a diverses ONG com Enginyeria Sense Fronteres, Arquitectura Sense Fronteres i Acció contra la Fam, entre altres, en l'àmbit de l'Educació per al Desenvolupament i en projecte de cooperació al desenvolupament sobre el terreny. En el primer, ha participat en projectes i iniciatives d'incidència política vinculades al dret a l'habitatge, al dret a la ciutat i al dret a l'aigua. Sobre el terreny, ha realitzat projectes de cooperació en matèria de serveis urbans i ciutadania en països de l'Àfrica Subsahariana com Camerun, Guinea, Burkina Faso, Mali i Moçambic.
Durant les quatre setmanes de durada del curs, els estudiants disposaran també del suport continu d'un tutora.