Curs: Canvi climàtic i drets humans

Curs impartit a petició de la Diputació de Barcelona i adreçat al personal tècnic municipal.

Dates: 19/09/2025 al 26/09/2025

Tipus: Curs presencial

Lloc: Edifici Vagó de l'Escola Industrial (Sala 2C) | C. Rosselló 101 | Barcelona

Places: Places limitades a 25 persones

Veure programa

Divendres, 19 de setembre, de 10 a 14h

Identificació dels impactes del canvi climàtic en els drets humans, i de la desigualtat d’aquests impactes al nord i al sud global.

Com comunicar sobre el canvi climàtic? Comunicació basada en els drets humans i orientada a l’acció corresponsable.

Divendres, 26 de setembre, de 10 a 14h

Contingut i abast del dret humà al medi ambient. Implicacions i obligacions del dret humà al medi ambient a nivell municipal.

El canvi climàtic és el principal repte al qual ens enfrontem actualment. A més de ser un repte mediambiental, és també un repte social i econòmic que afecta directament els drets humans de totes les persones del planeta, malgrat ho fa de manera desigual colpejant col·lectius que parteixen d’una situació de més vulnerabilitat, tant en el nostre entorn com en els països del sud global.

Amb l’objectiu de millorar la capacitat d’anàlisi i la comprensió sobre l’impacte que el canvi climàtic té en els drets humans, al nord i al sud global, aquest curs proporcionarà coneixements i eines d’anàlisi que permetin identificar les afectacions i impactes concrets que el canvi climàtic té en els drets humans per poder dissenyar i implementar polítiques que, a més de millorar la vida de les persones, protegeixin el medi ambient.

La formació consta de 8 hores dividides en dues sessions presencials, on se combina teoria i pràctica, i s’imparteix a petició de la Direcció de Relacions Internacionals de la Diputació de Barcelona.

Metodologia

A partir d’una primera part d’exposició oral, es preveu, per una banda, un espai de debat i reflexió conjunta on les persones participants puguin compartir la seva apropiació dels coneixements des dels seus respectius camps d’especialització. Per altra banda, un enfocament més pràctic a través d’exercicis o dinàmiques que permetin aterrar la teoria a la realitat dels municipis en relació a aquestes temàtiques.

Dirigit a

Personal tècnic municipal de la província de Barcelona

Professorat

Karlos Castilla. Jurista i doctor en Dret. És responsable d’investigació de l’IDHC i professor associat de Dret internacional a la Universitat Pompeu Fabra. Les seves àrees d’especialització inclouen el Dret internacional dels drets humans, el Dret constitucional i la igualtat i no-discriminació en diferents àmbits.

Anna Juanatey. Politòloga i doctora en Dret. És professora al CEI International Affairs – UB, on dirigeix el Màster en Desenvolupament Sostenible i Agenda 2030. La seva principal línia de recerca és la intersecció entre els drets humans i la sostenibilitat ambiental.

Enllaços relacionats
Inscripció online aquí