LLINDARS DE DIGNITAT: Els drets socioeconòmics en temps de crisi ecosocial
Autoria: Coordinació: Ana García Juanatey i Karlos Castilla Juárez
Contribucions: Didac Amat i Puigsech, Luis González Reyes, Charo Morán Cuadrado, Iván Rodríguez Florido, Isabel Vilaseca Boixareu, Miguel Ángel Martin López, Ana Pardo López, Irene Escorihuela Blasco i Paula Martí Comas
Extensió: 162 pàgines
Editorial: Editorial Colex
Data publicació: Novembre 2024
Aquest monogràfic reuneix les reflexions sobre el paper que poden exercir els drets socioeconòmics i ambientals —en particular els derivats del dret a un nivell de vida adequat— en un context de crisi ecosocial, caracteritzat principalment per un augment incessant de la desigualtat i per la superació de diversos límits planetaris.
Davant d’aquesta situació, sembla urgent reafirmar la necessitat de defensar uns llindars mínims de satisfacció dels drets esmentats per a tota persona en quatre àmbits de vital importància —l’energia, l’aigua, l’alimentació i l’habitatge— des d’una perspectiva basada en la suficiència.
Igualment, en un planeta extralimitat cal anar més enllà d’exigir la satisfacció d’aquests llindars mínims i obrir el debat sobre la relació entre el gaudi dels drets humans i la desigualtat, tant econòmica com en relació amb l’ús dels recursos naturals, un aspecte que ha estat en bona mesura defugit per una majoria dels moviments de drets humans en les darreres dècades, i que adquireix una rellevància especial en el moment actual.
Esperem que la idea de llindars o nivell essencial mínim ens ajudi a reflexionar sobre qüestions polítiques fonamentals al voltant d’aquests quatre àmbits. En particular, algunes de les preguntes plantejades serien les següents: com podem descarbonitzar el dret a un nivell de vida adequat? Quanta energia necessitem realment per satisfer aquest dret i, per tant, per garantir la nostra suficiència pel que fa a l’aigua, l’alimentació i l’habitatge? Són universalitzables els estàndards esta blerts per a cada dret als nivells regional i nacional? Quines implicacions tenen aquests estàndards en termes de justícia intergeneracional?
La publicació és el resultat d’una sèrie de diàlegs amb persones expertes de diversos camps de coneixement, tant de l’acadèmia com del sector social, durant el quals es va analitzar el paper dels drets humans a l’hora d’establir aquests llindars mínims en els quatre àmbits vitals esmentats: l’energia, l’aigua, l’habitatge i l’alimentació.
INTRODUCCIÓ
Ana García Juanatey i Karlos Castilla Juárez
PART I: L’ACCÉS A L’ENERGIA COM A BASE PER A ASSOLIR UN NIVELL DE VIDA ADEQUAT
-
1. L’energia com a dret: definint el llindar energètic mínim
Didac Amat i Puigsech -
2. Llindars de dignitat energètica
Luis González Reyes i Charo Morán Cuadrado
PART II: EL DRET A L’AIGUA EN UN CONTEXT DE SEQUERA. PRIORITZACIÓ D’USOS I UNA ÈTICA DE LES RESTRICCIONS
-
3. El dret humà a l’aigua: estatut jurídic, reconeixement normatiu i mecanismes per garantir-ne l’assequibilitat
Iván Rodríguez Florido -
4. El dret humà a l’aigua davant de l’emergència climàtica: de la seguretat hídrica mercantilista i excloent a la sobirania hídrica publicocomunitarista
Isabel Vilaseca Boixareu
PART III: EL DRET A ESTAR LLIURE DE FAM EN UN PLANETA EXTRALIMITAT: CONSTRUINT SISTEMES ALIMENTARIS JUSTOS I RESILIENTS
-
5. Cap a una protecció més gran del dret a l’alimentació: una exigència ineludible actualment
Miguel Ángel Martin López -
6. Avancem en el dret a l’alimentació: construint sistemes alimentaris més sans, sostenibles i justos des de la sobirania alimentària
Ana Pardo López
PART IV: EL DRET A L’HABITATGE EN CRISI: ASSEQUIBILITAT I REDUCCIÓ D’IMPACTES AMBIENTALS
-
7. Dret a l’habitatge i canvi climàtic: estatut jurídic, reconeixement normatiu I mecanismes per garantir-ne l’assequibilitat
Irene Escorihuela Blasco -
8. Les polítiques d’habitatge en un context d’emergència climàtica i social
Paula Martí Comas
CONSIDERACIONS FINALS
Ana García Juanatey i Karlos Castilla Juárez
Aquesta publicació forma part del projecte «Els Drets Humans com a eines per a l’acció climàtica i la justícia ambiental», finançat per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament, i que té per objectiu generar anàlisi, propostes, recursos i eines per a promoure la defensa de drets humans davant l'emergència climàtica i avançar cap a la justícia ambiental.
Enllaços relacionats |
---|
Descàrrega la publicació a l'Editorial Colex |
CURSOS |
---|
43è Curs anual de drets humans
01/01/1970
|
VII Jornades Formatives per a la Defensa Jurídica del Medi Ambient
01/01/1970
|