LLIBERTAT D’EXPRESSIó I DRET A LA INFORMACIó. Afectacions del marc jurídic internacional en la pràctica periodística

Sessió formativa per a periodistes i professionals de la comunicació 

Dates: 29/10/2019

Tipus: Presencial

Lloc: Espai Societat Oberta | c. Sant Eusebi 29-31 | 08006 Barcelona

Preus: Sessió gratuïta. Inscripció prèvia : 0€

Places: Places limitades a 25 persones

Inscripció

Veure programa

Per a la sessió, íntegrament presencial, se seguirà la guia de Mecanismes i estàndards internacionals de la lliberta d'expressió i el dret a la informació (es lliurarà una guia com a material docent a les persones participants).

16:00 – 17:50 Introducció als sistemes de protecció i els estàndards internacionals de la llibertat d'expressió i el dret a la informació.
A partir dels aspectes més rellevants de cada sistema (universal i regionals), s'identificaran les característiques comunes, l'abast i contingut d'aquests drets.

17:50 – 18:10 Pausa cafè

18:10 – 20:00 Casos pràctics per a l'anàlisi i aplicació del marc jurídic internacional estudiat en la pràctica periodística. 

Dimarts, 29 d'octubre de 16h a 20h  | Espai Societat Oberta

Amb la col·laboració

Amb el finançament

 

Inscripció gratuïta mitjançant formulari web

La llibertat d'expressió i el dret a la informació són eines indispensables per a la pràctica periodística. Les restriccions a aquests drets limiten la tasca informativa dels professionals de la comunicació, que també tenen un paper cabdal en la garantia d'aquests drets per part de la resta de la ciutadania.

En l'actual context de regressió, l'exercici del periodisme requereix un coneixement del marc normatiu de la llibertat d'expressió i del dret a la informació, així com dels sistemes per a la seva protecció. Una realitat a l’abast dels professionals, com a font d'informació i com a eina de denúncia davant possibles vulneracions.

L’IDHC i el Grup de Periodistes Ramon Barnils imparteixen aquesta sessió formativa amb la finalitat d'aprofundir en l'estudi d'aquests drets amb un enfocament periodístic, a partir de la guia pràctica sobre “Mecanismes i estàndards internacionals de la llibertat d'expressió i el dret a la informació”. 


Objectius de la sessió 

  • Donar a conèixer els mecanismes de protecció del dret a la llibertat d’expressió i el dret a la informació. 
  • Enfortir les capacitats d’anàlisi, d’incidència i d’exigibilitat de drets del profesionals de la informació. 
  • Facilitar eines per l'exercici d'un periodisme actiu en defensa de la llibertat d’expressió i informació. 
  • Contribuir a la protecció i la garantia dels drets humans des dels mitjans de comunicació. 

Dirigit a

Periodistes i profesionals de la comunicació

Professorat

KARLOS CASTILLA, responsable de recerca a l'IDHC, doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra, professor associat de Dret Constitucional de la Universitat de Barcelona, especialitzat en Dret Internacional dels Drets Humans i Dret Constitucional @KarlosCastilla

JOAN CANELA, periodista i responsable del Mapa de la censura de l’Observatori Crític de Mitjans-Mèdia.cat. Corresponsal en països com Bolívia i Sud-àfrica i ex-coordinador de la secció internacional de la Directa. Ha col·laborat a El Periódico, El Mundo, Berria, Gara, Público, Ara, El Temps, Il Manifesto, Sostenible.cat, entre d’altres mitjans digitals. @JoanCanela


Amb la col·laboració

Amb el finançament

 

Enllaços relacionats
Grup de Periodistes Ramon Barnils