Taller: Internacionalització del dret humà al medi ambient net, saludable i sostenible

Dates: 06/03/2025

Lloc: Palau de Marianao | Sant Boi

Veure programa
  • Introducció al reconeixement internacional del dret humà al medi ambient:  abast, implicacions i efectes.
  • El contingut del dret humà al medi ambient net, saludable i sostenible en l’àmbit internacional, en l’àmbit estatal, en l’àmbit autonòmic i en l’exercici concret de les competències municipals.

Quin és  l’abast, les implicacions i els efectes que té el reconeixement internacional del dret humà al medi ambient net, saludable i sostenible en les competències municipals en aquesta matèria?

Al taller analitzem el contingut del dret en l’àmbit internacional, en l’àmbit estatal, en l’àmbit autonòmic i en l’exercici concret de les competències municipals pròpies en matèria de medi ambient.

A l’octubre de 2021, el Consell de Drets Humans de l’ONU va declarar que un medi ambient net, saludable i sostenible és un dret humà i va exhortar a tots els Estats a treballar, juntament amb altres actors, per a implementar-lo. Poc més de sis mesos després (juliol 2022), l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que totes les persones del món tenen dret a un medi ambient saludable.

No es va tractar d’un reconeixement jurídic fort, ja que no es va fer en un tractat internacional sinó en una resolució de naturalesa política que busca que tots els Estats es comprometin des d’un angle diferent (protecció de la persona) a treballar de manera conjunta i coordinada per a combatre de manera efectiva i ràpida la degradació del medi ambient, el canvi climàtic i el desenvolupament insostenible en el qual vivim.

Malgrat no ser un reconeixement jurídic fort, sí que canviarà la manera en la qual s’analitza el dret humà al medi ambient, especialment en llocs com Catalunya, on l’article 27 de l’Estatut d’Autonomia estableix expressament que “Totes les persones tenen dret a viure en un mitjà equilibrat, sostenible i respectuós cap a la salut”. És a dir, amb el reconeixement internacional, sorgeixen noves vies perquè aquest dret pugui ser exigit directament a les autoritats, i no a partir de la seva vinculació amb l’afectació de qualsevol altre dret, tal com s’ha estat fent fins ara.

Dirigit a

Personal administratiu i tècnic de l’ajuntament de Sant Boi.

Professorat

Karlos Castila, responsable d’investigació a l’DHC. Doctor en Dret per la Universitat Pompeu Fabra,  s’ha especialitzat en Dret internacional dels Drets Humans, Dret constitucional i Migracions. També és professor associat de Dret internacional a la mateixa universitat.


Si al teu ajuntament, voleu organitzar un taller sobre competències municipals derivades del dret humà al medi ambient, escriu-nos a [email protected]